Učenicima s poteškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi

 
Učenicima s poteškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi

Grad Bjelovar je u kolovozu 2016. godine, treću godinu zaredom, uspješno prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Na natječaju Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih projekt je i prošao te je ostvareno financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 1.688.739,60 kuna. Novac je izdvojen i iz proračuna Grada Bjelovara i to u iznosu od 148.748,92 kuna, što ukupno iznosi 1.837.488,52 kuna za taj projekt u školskoj godini 2016./2017.

O tome se čulo na uvodnoj konferenciji za novinare u srijedu, 15. veljače 2017., na kojoj su sudjelovali predstavnici svih sudionika u projektu – predstavnici Grad Bjelovara, predstavnici svih pet bjelovarskih osnovnih škola koje su partneri u projektu, pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici te učenici-krajnji korisnici projekta.  

Na početku konferencije, prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel.

  • Za redovan rad škola Grad Bjelovar izdvaja više od 10 milijuna kuna. Osim redovnog rada Grad iz proračuna financira i projekt E- škole, u kojemu sudjeluju 2. i 3. osnovna škola Bjelovar, nabavu knjiga za školske knjižnice, produženi boravak i malu školu. Kako bi poboljšali standard učenika, javljamo se i na natječaje financirane europskim novcem – primjerice, osiguravamo školsku prehranu putem projekta „Djetinjstvo bez gladi“ te pomoćnike u nastavi u ovom projektu „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Godinama smo na različite načine osiguravali pomoćnike u nastavi za naše učenike s teškoćama u razvoju – putem javnih radova, uz pomoć udruga poput Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i Udruge osoba oštećena sluha. Posljednje tri godine imamo mogućnost prijave na Europski socijalni fond što smo i iskoristili. U školskoj godini 2014./2015. imali smo 20 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama , a vrijednost projekta je bila 850 tisuća kuna. U 2015./2016. godini projektom je dobiveno 1.635.000,00 kuna za 34 pomoćnika u nastavi. U projektu zbog kojega smo danas ovdje, osigurano je 35 pomoćnika u nastavi i dva stručna komunikacijska posrednika čime je ostvarena neposredna potpora za 39 učenika s teškoćama koji pohađaju pet osnovnih škole. Grad Bjelovar je prijavitelj projekta, a vrijednost mu je 1.837.488,52 kuna. Trajanje projekta je školska godina 2016./2017. Cilj projekta je inkluzivno obrazovanje učenika s teškoćama, poboljšanje obrazovnih dostignuća učenika s teškoćama, njihova uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje, razvijanje empatije kod drugih učenika, sigurnost roditelja da će djeca ostvariti svoj puni potencijal, pomoć u svakodnevnom radu učiteljima, zapošljavanje 37 osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, objasnila je zamjenica Novosel.

Grad Bjelovar kroz projekt daje stručno-tehničku podršku. Voditelj projekta je Zdravko Pavec, djelatnik Grada Bjelovara u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a u projektnom timu su i Andrea Posarić te Antonio Dinjar, također zaposlenici Grada Bjelovara.

Podsjetimo, pet bjelovarskih osnovnih škola, kojima je Grad Bjelovar osnivač, pohađa 3107 učenika, od čega je 270 učenika s teškoćama u razvoju.

No, Grad Bjelovar skrbi o ukupnom školstvu na način da, uz pet osnovnih škola, financira predškolski odgoj – gradski vrtić i četiri privatna te tri obrta za dadilje, Visoku tehničku školu i studij ekonomije Ekonomskog fakulteta Rijeka, za što u 2017. godini planira uložiti više od 30 milijuna kuna. Uz to, pomaže i razvoj srednjoškolskog obrazovanja pa je tako u četiri srednje škole i novi dom učenika uloženo oko 24 milijuna kuna.
 

Tekst: Kristina Turković

Fotografije: Grad Bjelovar

 
  Natrag na Novosti o projektu