Novosti

 

Uspješno proveden još jedan projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“

17.07.2023 / saznaj više...
Za osiguranje pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju za školsku godinu 2022./2023. Grad Bjelovar uspješno je proveo još jedan u nizu EU projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“, kojim je tijekom školske godine 2022./2023. osigurano ukupno 50 pomoćnika u nastavi za 69 učenika s teškoćama u razvoju u svih pet osnovnih škola kojima je Grad Bjelovar osnivač. Projekt ukupne vrijednosti 264.553,61 EUR / 1.993.279,20 kuna je financiran iz Europskog socijalnog fonda i proračuna Grada Bjelovara, osim poboljšanja obrazovnih dostignuća i podizanja kvalitete života učenika s teškoćama omogućio je i zapošljavanje 50 osoba koje su, s obzirom na razinu obrazovanja i vještina, bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada i prijetila im je socijalna isključenost. Grad Bjelovar za iduću školsku godinu planira prijaviti isti projekt, kojim se nastavlja kontinuirano pružanje potpore pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju kako bi što kvalitetnije i lakše svladavali nastavni program.
 

Uspješno proveden još jedan projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“

15.07.2022 / saznaj više...
                 Za osiguranje pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju                                                                                                    za školsku godinu 2021./2022. Grad Bjelovar uspješno je proveo još jedan u nizu EU projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“, kojim je tijekom školske godine 2021./2022. osigurano ukupno 50 pomoćnika u nastavi za 60 učenika s teškoćama u razvoju u svih pet osnovnih škola kojima je Grad Bjelovar osnivač. Projekt ukupne vrijednosti 2.446.297,20 kuna je financiran iz Europskog socijalnog fonda i proračuna Grada Bjelovara, osim poboljšanja obrazovnih dostignuća i podizanja kvalitete života učenika s teškoćama omogućio je i zapošljavanje 50 osoba koje su, s obzirom na razinu obrazovanja i vještina, bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada i prijetila im je socijalna isključenost. Grad Bjelovar za iduću školsku godinu prijavilo isti projekt, kojim se nastavlja kontinuirano pružanje potpore pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju kako bi što kvalitetnije i lakše svladavali nastavni program.
 

POMOĆNICI U NASTAVI OSIGURANI I OVE ŠKOLSKE GODINE

23.09.2021 / saznaj više...
Projekt "Sinergijom do uspješnije zajednice", kojim se učenicima s teškoćama u razvoju osiguravaju potrebni pomoćnici u nastavi te stručni komunikacijski posrednici, i ove godine dobiva svoj nastavak. Čulo se to na konferenciji za novinare na kojoj je je rečeno kako se projekt provodi u svim bjelovarskim osnovnim školama. Projekt je vrijedan 2.446.297,20 kn od čega je 2 milijuna kuna dobiveno bespovratno iz Europskog socijalnog fonda. Sufinanciranje Grada Bjelovara iznosi 446.297,20 kn ili 18.25%, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Dario Hrebak te napomenuo da u osam godina, koliko se provodi, nikada nije bilo problema s projektom. Ove je godine Gradu osigurano 40% više novca na godišnjoj razini te su svi učenici, koji imaju suglasnost za pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog stručnjaka, ostvarili tu potporu. U školskoj godini 2021./2022. u projekt "Sinergijom do uspješnije zajednice" uključeno je 59 učenika, zaposlen je 49 pomoćnika u nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik.
 

Uspješno proveden još jedan projekt

30.08.2021 / saznaj više...
Uspješno proveden još jedan projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju Grad Bjelovar uspješno je prove EU projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“ kojim je tijekom 4 školske godine (od 2017. – 2021.) osigurano ukupno 40 pomoćnika u nastavi za 73 učenika s teškoćama u razvoju u svih pet osnovnih škola kojima je Grad Bjelovar osnivač. Projekt ukupne vrijednosti 7.248.288,00 kuna je financiran iz Europskog socijalnog fonda i proračuna Grada Bjelovara, osim poboljšanja obrazovnih dostignuća i podizanja kvalitete života učenika s teškoćama omogućio je i zapošljavanje 40 osoba koje su, s obzirom na razinu obrazovanja i vještina, bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada i prijetila im je socijalna isključenost. Grad Bjelovar za iduću školsku godinu prijavilo isti projekt, kojim se očekuje još veći obuhvat djece s teškoćama u razvoju kako bi što kvalitetnije i lakše svladavali nastavni program.
 

Grad Bjelovar u sklopu vidljivosti projekta

30.08.2021 / saznaj više...
Grad Bjelovar u sklopu vidljivosti projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ podijelio učenicima i učiteljima osnovnih škola zaštitne maske Grad Bjelovar u svrhu vidljivosti projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju izradio je zaštitne maske, koje su podijeljene učenicima, učiteljima, pomoćnicima  u nastavi, stručnim komunikacijskim posrednicima i projektom timu u Gradu Bjelovaru.Grad Bjelovar u svrhu vidljivosti projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju izradio je zaštitne maske, koje su podijeljene učenicima, učiteljima, pomoćnicima  u nastavi, stručnim komunikacijskim posrednicima i projektom timu u Gradu Bjelovaru.
 

Dan otvorenih vrata EU projekata 2018.

06.12.2018 / saznaj više...
Dan otvorenih vrata EU projekata 2018. Povodom Dana otvorenih vrata EU projekata 2018. u atriju Muzeja Bjelovar 10. svibnja 2018. godine s početkom u 11 sati organizirano je prigodno predstavljanje projekata „Kotač promijene“ i „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za školsku godinu 2018./2019. Obilježavanju Dana otvorenih vrata EU projekata 2018. godine prisustvovali su pomoćnici u nastavi i učenici s teškoćama u razvoju iz svih osnovnih škola s područja grada Bjelovara, a tom prigodom imali su priliku posjetiti izložbu u Muzeju Bjelovar "Benediktinci - stvaranje Europske kulture". Nakon izložbe i tematskog izlaganja podijeljeni su promotivni materijali u svrhu promidžbe i vidljivosti projekta: ruksaci, kape i kemijske olovke svim pomoćnicima u nastavi, učenicima s teškoćama u razvoju i ostalim posjetiteljima. 
 

Projekt Sinergijom do uspješnije zajednice ide dalje

16.01.2018 / saznaj više...
Projekt Sinergijom do uspješnije zajednice ide dalje Ugovor za projekt Sinergijom do uspješnije zajednice za osiguranje pomoćnika u nastavi potpisan je na svečanosti organiziranoj na zagrebačkom Šumarskom fakultetu u petak, 1. rujna. U ime Grada Bjelovara, kako bi se osiguralo 40 pomoćnika u nastavi za 43-je učenika u bjelovarskim osnovnim školama, potpisao ga je gradonačelnik Dario Hrebak. O samom projektu javnost je obavještena na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 4. rujna 2017., u maloj vijećnici Grada Bjelovara. Ugovor je vrijedan 7.248.288 kuna, od čega Europski socijalni fond financira 6.668.424,96 kuna, što je i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Grad Bjelovar sufinancirat će u tome oko 570 tisuća kuna. Novost je da je, za razliku od prijašnjih godina, ugovor četverogodišnji, a razdoblje provedbe projekta je od 22. srpnja 2017. do 21. srpnja 2021. – rekao je gradonačelnik Hrebak. Projekt provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a partneri Gradu Bjelovaru su pet bjelovarskih osnovnih škola. U ime ravnatelja škola, na konferenciji za novinare obratila se ravnateljica 2. osnovne škole Davorka Bačeković Mitrović istaknuvši vrijednost projekta Sinergije koji će za njihovih deset učenika puno značiti u nastavi i kvaliteti njezina ostvarenja. Projekt je pohvalila i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec. Napomenula je kako su svi pomoćnici u nastavi prošli potrebnu edukaciju koja je potrebna kako bi znali pristupiti određenim poteškoćama koje neko dijete ima i stvara mu probleme tijekom nastave i učenja. Voditelj projektnog tima Zdravko Pavec objasnio je kako će se u svakoj školskoj godini prijavljivati novi broj učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi i prema tome će se zapošljavati pomoćnici. Istaknuo je i odličnu suradnju s osnovnim školama za koju smatra da će se nastaviti i sljedećih godina. Podsjetimo, projekt Sinergije Grad Bjelovar provodi četvrtu godinu za redom, no pomoćnici u nastavi u bjelovarskim osnovnim školama postoje od 2010. godine. Od tada do danas, točnije zaključno sa školskom godinom 2017./2018., posao pomoćnika i komunikacijskog posrednika u nastavi dobilo je više od 200 osoba.   Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić
 

Gradonačelnik Hrebak predstavio projekt sinergije

16.01.2018 / saznaj više...
Gradonačelnik Hrebak predstavio projekt sinergije Projekt koji je tri četvrtine financiran iz Europskog socijalnog fonda donosi 40 radnih mjesta za pomoćnike učenika s teškoćama u razvoju, u pet bjelovarskih škola BJELOVAR Projektom Sinergijom do uspješnije zajednice, za koji je gradonačelnik Hrebak prošloga tjedna u Zagrebu potpisao četverogodišnji ugovor, osigurano je 40 pomoćnika i komunikacijskih posrednika u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju. Danas, 4. rujna, je to i predstavljeno javnosti na konferenciji za novinare u Gradu Bjelovaru. Ugovor je vrijedan 7.248.288 kuna, od čega Europski socijalni fond financira 6.668.424,96 kuna, što je i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Grad Bjelovar sufinancirat će u tome oko 570 tisuća kuna. Projekt provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a partneri Gradu Bjelovaru su pet bjelovarskih osnovnih škola Izvor: Zvono.eu
 

GRAD BJELOVAR – Za 43 učenika u pet bjelovarskih osnovnih škola osigurano 40 pomoćnika u nastavi

16.01.2018 / saznaj više...
GRAD BJELOVAR – Za 43 učenika u pet bjelovarskih osnovnih škola osigurano 40 pomoćnika u nastavi Nastavlja se projekt „Sinergijom do uspješne zajednice“ osiguranje pomoćnika u nastavi Pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijske posrednike učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III osigurao je Grad Bjelovar zahvaljujući Ugovoru koji je u Zagrebu prošlog tjedna potpisao Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik. Kako se moglo doznati na konferenciji za novinare koja je na tu temu održana u ponedjeljak, Grad Bjelovar je jedan od 50 gradova i županija kojima je svečano uručen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za tu namjenu. – Ponosno možemo reći da se nastavlja projekt „Sinergijom do uspješne zajednice“. Osobno sam prisustvovao potpisivanju ugovora za osiguranje pomoćnika u nastavi. Ugovor je vrijedan 7. 248.000,00 kuna, od čega Europski socijalni fond financira 6.668.424,00 kune, što je i najviši iznos prihvatljivih izdataka projekta. Idemo s maksimalnim iznosom. Grad Bjelovar sufinancirat će oko 573.000,00 kn. Nekoliko milijuna kuna dolazi u proračun Grada Bjelovara, a za razliku od ranijih takvih projekata ovaj je četverogodišnji i time je za 43 učenika u pet bjelovarskih osnovnih škola osigurano 40 pomoćnika u nastavi u ovoj školskoj godini. Svake godine će biti neki drugi broj. Najbitnije je da su sredstva osigurana i da će ta djeca imati svoje asistente, da će imati kvalitetnije obrazovanje tijekom ove, i iduće četiri godine. Također je važno spomenuti da će 40 ljudi imati svoj posao sljedeće četiri godine. Svake godine će biti novi Javni natječaj, no vjerujem da će pomoćnici u nastavi, ako zadovolje, samo nastaviti. Razdoblje provođenja projekta je od  22. srpnja 2017. do 22. 07. 2021. godine. Partneri u projektu su nam svih pet bjelovarskih osnovnih škola, a voditelj projekta je gospodin Zdravko Pavec iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, rekao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik na konferenciji za novinare.  Voditelj projekta Zdravko Pavec je rekao da su sredstva osigurana za četverogodišnje razdoblje. – Radni odnos pomoćnika traje jednu školsku godinu, dakle deset mjeseci nakon čega ide novi natječaj, rekao je Paveci pohvalio dosadašnju suradnju s bjelovarskim osnovnim školama. Prisutni ravnatelji škola potvrdili su da je nastava uz pomoćnike u nastavi važna za djecu s poteškoćama u razvoju. Na konferenciji se još moglo čuti da učenici koji imaju pomoćnike u nastavi nakon što završe osnovnu školu imaju pravo na pomoćnika i kada se upišu u srednju školu. Izvor: Grad Bjelovar
 

Održana završna konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“

03.06.2017 / saznaj više...
Održana završna konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ Grad Bjelovar već godinama osnovnoškolcima s poteškoćama u razvoju osigurava pomoćnike u nastavi putem različitih programa i natječaja. U početku, 2010. godine, osigurani su putem Vladinog programa javnih radova, od jeseni 2014. pak pomoćnici su financirani putem programa Mladi za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruge osoba oštećena sluha, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te prvi puta iz projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Projekt Sinergije u Bjelovaru tako traje treću godinu zaredom, a u srijedu je, 31. svibnja 2017., održana i završna konferencija tog projekta kako bi javnost upoznali s njegovim rezultatima.  Prisutne je s projektom upoznao pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara Milan Mateković i voditelj projekta Zdravko Pavec, a obratila se i pomoćnica u nastavi Dijana Novosel koja je iznijela svoja iskustva u radu s učenicima s teškoćama u razvoju. Podršku projektu svojim dolaskom dala je i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel. Grad Bjelovar je u kolovozu 2016. godine uspješno prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju na natječaj Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Tim projektom ostvareno je financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 1.688.739,60 kuna te iz proračuna Grada Bjelovara 148.748,92 kuna, što je ukupno 1.837.488,52 kuna za školsku godinu 2016./2017. godinu. To je neposredna potpora za 39 učenika s teškoćama koji pohađaju pet osnovnih škole. Oni su dobili 35 pomoćnika u nastavi i dva stručna komunikacijska posrednika. Cilj svega je inkluzivnim obrazovanjem pridonijeti jačanju osjećaja pripadnosti i samopoštovanja kod učenika s teškoćama u razvoju, olakšavanju procesa učenja te razvoja empatije kod drugih učenika, prihvaćanja i poštivanja individualnih razlika. Svi odabrani pomoćnici u nastavi prošli su potrebnu edukaciju. Edukaciju je provelo Pučko otvoreno učilište koje inače provodi Program osposobljavanja za poslove pomoćnika, a koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još 2012. te su usvojili kompetencije potrebne za rad s učenicima s teškoćama. Nakon edukacije, svi kandidati su uspješno položili ispit, za što su dobili i pripadajuće uvjerenje. Radni zadaci pomoćnika obuhvaćaju pomoć u učenju, pomoć u komunikaciji, odnosno socijalnoj uključenosti i pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, a sve radi poboljšanja učeničkih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja. Grad Bjelovar projekt Sinergije redovito i promovira u javnosti. U skladu s tim, u svibnju se uključio u projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je u središtu grada održano predstavljanje projekata financiranih iz europskih fondova koji su dali doprinos lokalnom razvoju. Uz projekte „Djetinjstvo bez gladi“ i Energetsku obnovu Dječjeg vrtića Bjelovar, upravo takav jedan projekt je i „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za koji u Gradu Bjelovaru vjeruju da će proći na natječaju i sljedeće školske godine.
 

Predstavljeni projekt koje Grad Bjelovar provodi s partnerima

24.05.2017 / saznaj više...
Predstavljeni projekt koje Grad Bjelovar provodi s partnerima Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dalo je inicijativu za organiziranje Dana otvorenih vrata EU projekata. Cilj je bio približiti građanima projekte financirane iz europskih fondova koji su dali doprinos lokalnom razvoju. Tu ideju prihvatio je i Grad Bjelovar. U središtu grada, na paviljonu, u utorak, 9. svibnja 2017., predstavljeni su projekti Djetinjstvo bez gladi, Sinergijom do uspješnije zajednice te Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar, točnije obnova objekta u Ulici Alojzija Stepinca. Uz čelnike Grada, gradonačelnika Antuna Korušeca, zamjenice Lidiju Novosel i Jasnu Višnjević te pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milana Matekovića, na predstavljanju projekata sudjelovali su i svi oni koji ga, uz Grad Bjelovar, provode. Primjerice, djeca iz osnovnih škola kojima su putem projekta Sinergijom do uspješnije zajednice dodijeljeni asistenti u nastavi, imala su na paviljonu likovne radionice. Taj se projekt u našem gradu provodi treću godinu. Riječ je o projektu koji je namijenjen za asistente u nastavi i stručne komunikacijske posrednike. Naime, ove su radionice namijenjene djeci s poteškoćama, djeci osnovnih škola u Bjelovaru. Na likovnoj radionici učenici slikaju, a slike će biti objavljene u brošuri. Počeli smo s 20 pomoćnika u nastavi, a danas ih imamo 35 i dva komunikacijska posrednika, koji se brinu za 39-ero djece. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, a sredstva u 2017. iznose milijun i 848 tisuća kuna. U drugi projekt, Djetinjstvo bez gladi, uključeno je 496 učenika iz Bjelovara. Projekt se financira iz Europskog fonda za pomoć potrebitima, a za njega je osigurano 640 tisuća kuna. Projekt Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar financira se s 38% iz proračuna Grada Bjelovara, 32% iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i s 30% iz Europskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 3 milijuna i 770 tisuća kuna, istaknuo je tom prilikom pročelnik Milan Mateković.   Grad Bjelovar na europske je fondove prijavio još dva važna projekta ove godine, istaknuo je pročelnik Mateković - Energetsku obnovu 2. osnovne škole te Energetsku obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar. 
 

Učenicima s poteškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi

23.02.2017 / saznaj više...
Učenicima s poteškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi Grad Bjelovar je u kolovozu 2016. godine, treću godinu zaredom, uspješno prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Na natječaju Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih projekt je i prošao te je ostvareno financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 1.688.739,60 kuna. Novac je izdvojen i iz proračuna Grada Bjelovara i to u iznosu od 148.748,92 kuna, što ukupno iznosi 1.837.488,52 kuna za taj projekt u školskoj godini 2016./2017. O tome se čulo na uvodnoj konferenciji za novinare u srijedu, 15. veljače 2017., na kojoj su sudjelovali predstavnici svih sudionika u projektu – predstavnici Grad Bjelovara, predstavnici svih pet bjelovarskih osnovnih škola koje su partneri u projektu, pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici te učenici-krajnji korisnici projekta.   Na početku konferencije, prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel. Za redovan rad škola Grad Bjelovar izdvaja više od 10 milijuna kuna. Osim redovnog rada Grad iz proračuna financira i projekt E- škole, u kojemu sudjeluju 2. i 3. osnovna škola Bjelovar, nabavu knjiga za školske knjižnice, produženi boravak i malu školu. Kako bi poboljšali standard učenika, javljamo se i na natječaje financirane europskim novcem – primjerice, osiguravamo školsku prehranu putem projekta „Djetinjstvo bez gladi“ te pomoćnike u nastavi u ovom projektu „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Godinama smo na različite načine osiguravali pomoćnike u nastavi za naše učenike s teškoćama u razvoju – putem javnih radova, uz pomoć udruga poput Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i Udruge osoba oštećena sluha. Posljednje tri godine imamo mogućnost prijave na Europski socijalni fond što smo i iskoristili. U školskoj godini 2014./2015. imali smo 20 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama , a vrijednost projekta je bila 850 tisuća kuna. U 2015./2016. godini projektom je dobiveno 1.635.000,00 kuna za 34 pomoćnika u nastavi. U projektu zbog kojega smo danas ovdje, osigurano je 35 pomoćnika u nastavi i dva stručna komunikacijska posrednika čime je ostvarena neposredna potpora za 39 učenika s teškoćama koji pohađaju pet osnovnih škole. Grad Bjelovar je prijavitelj projekta, a vrijednost mu je 1.837.488,52 kuna. Trajanje projekta je školska godina 2016./2017. Cilj projekta je inkluzivno obrazovanje učenika s teškoćama, poboljšanje obrazovnih dostignuća učenika s teškoćama, njihova uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje, razvijanje empatije kod drugih učenika, sigurnost roditelja da će djeca ostvariti svoj puni potencijal, pomoć u svakodnevnom radu učiteljima, zapošljavanje 37 osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, objasnila je zamjenica Novosel. Grad Bjelovar kroz projekt daje stručno-tehničku podršku. Voditelj projekta je Zdravko Pavec, djelatnik Grada Bjelovara u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a u projektnom timu su i Andrea Posarić te Antonio Dinjar, također zaposlenici Grada Bjelovara. Podsjetimo, pet bjelovarskih osnovnih škola, kojima je Grad Bjelovar osnivač, pohađa 3107 učenika, od čega je 270 učenika s teškoćama u razvoju. No, Grad Bjelovar skrbi o ukupnom školstvu na način da, uz pet osnovnih škola, financira predškolski odgoj – gradski vrtić i četiri privatna te tri obrta za dadilje, Visoku tehničku školu i studij ekonomije Ekonomskog fakulteta Rijeka, za što u 2017. godini planira uložiti više od 30 milijuna kuna. Uz to, pomaže i razvoj srednjoškolskog obrazovanja pa je tako u četiri srednje škole i novi dom učenika uloženo oko 24 milijuna kuna.   Tekst: Kristina Turković Fotografije: Grad Bjelovar
 

Održana završna konferencija projekta “Sinergijom do uspješnije zajednice” (31.08.2016.)

08.09.2016 / saznaj više...
Održana završna konferencija projekta “Sinergijom do uspješnije zajednice” (31.08.2016.) Grad Bjelovar je 14. kolovoza 2015. godine drugu godinu zaredom prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ na natječaj Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Riječ je u biti o neposrednoj potpori za 35 učenika s teškoćama koji pohađaju pet bjelovarskih osnovnih škole, koje su i partneri u projektu. Njima je na taj način osigurano 32 pomoćnika u nastavi i 2 stručna komunikacijska posrednika u nastavi, dakle njih 34-ero. Pomoćnici su počeli raditi 21. rujna 2015. godine i radili su do kraja nastavne godine, a završnom konferencijom koja je održana 31. kolovoza 2016., označen je i kraj tog vrijednoga projekta. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević, Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara, Andrea Posarić, viša stručna suradnica za poduzetništvo, provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju - zamjenica koordinatora za EU projekte, Zdravko Pavec, viši stručni suradnik za društvene djelatnosti te predstavnici bjelovarskih osnovnih škola. Projektom „Sinergijom do uspješnije zajednice“ ostvareno je financiranje iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 1.502.513,10 kuna te iz proračuna Grada Bjelovara 132.544,08 kuna za školsku godinu 2015./2016. godinu. Svi odabrani pomoćnici u nastavi prošli su potrebnu edukaciju. Cilj edukacije je bio usvajanje kompetencija potrebnih za rad s učenicima s teškoćama, a provelo ju je Pučko otvoreno učilište koje inače provodi Program osposobljavanja za poslove pomoćnika, koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još 2012. godine. Nakon edukacije, svi kandidati su uspješno položili ispit, za što su dobili i pripadajuće Uvjerenje. Cilj svega je poboljšanje učeničkih obrazovnih postignuća, uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje, objasnila je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel prisutnima na završnoj konferenciji. Radni zadaci pomoćnika, koji su odabrani putem javnoga natječaja, odnosili su se na pomoć u učenju, pomoć u komunikaciji i pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka. Treba reći kako je Bjelovar jedan od samo 10 gradova koji su ostvarili takvu potporu. Gledajući unazad, u šest godina Grad Bjelovar je našim malim sugrađanima osigurao 125 pomoćnika u nastavi. Osigurani su putem Vladinog programa javnih radova, u koji se Grad Bjelovar uključio još 2010. godine, od jeseni 2014. pak pomoćnici su financirani putem programa Mladi za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruge osoba oštećena sluha te prvi puta iz projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Taj projekt je, dakle, omogućio pomoć u nastavi najpotrebitijima i prošle školske godine 2015./2016., no uz tih 34-ero pomoćnika, osigurano ih je još devet uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Samo u posljednjoj školskoj godini, osigurano je pomoćnika u nastavi za 44 učenika. Ne treba izostaviti da su svi ti ljudi na taj način zaposleni i skinuti sa Zavoda za zapošljavanje, podsjetila je zamjenica Novosel. Bjelovarsku I., II., III. i IV. osnovnu školu pohađa 216 učenika s teškoćama, a u V. osnovnoj školi ih je 63. To je ukupno 279 učenika s teškoćama na području Grada Bjelovara. Ne zahtijevaju svi pomoćnike u nastavi, ali onima kojima je to prijeko potrebno, to je i omogućeno. Stoga je Grad Bjelovar 6. srpnja 2015. godine, i treću godinu zaredom uspješno prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. S ponosom mogu reći da je projekt odlično bio napisan i prošao je pa sam jučer, 30.kolovoza 2016., u ime Grada, potpisao novi ugovor kojim je ostvareno financiranje u iznosu od 1.688.739,60 kuna. Iz proračuna Grada Bjelovara za pomoćnike u nastavi bit će izdvojeno 159.723,92 kuna. Dakle, sveukupno 1.848.463,52 kuna za školsku godinu 2016./2017. To je neposredna potpora za 39 učenika s teškoćama koji pohađaju naših pet osnovnih škole. Oni su dobili 35 pomoćnika u nastavi i 2 stručna komunikacijska posrednika u nastavi, otkrio je gradonačelnik Antun Korušec. Grad Bjelovar sustavno brine općenito o odgoju i obrazovanju djece i mladih u gradu, što potvrđuje i činjenica da je ove godine planirano oko 37,5 milijuna kuna za tu svrhu. Za osnovnoškolstvo za 2016. godinu planiran je iznos od 11.117.592,00 kuna. Tekst: Kristina Turković
 

Održana konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ nositelja Grada Bjelovara

01.03.2016 / saznaj više...
Održana konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ nositelja Grada Bjelovara U utorak, 23. veljače 2016. godine održana je konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ nositelja Grada Bjelovara. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Bjelovara, predstavnici pet bjelovarskih osnovnih škola koji su partneri u projektu, predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Pučkog otvorenog učilišta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje -  Područnog ureda Bjelovar te učenici sa svojim pomoćnicima u nastavi i roditeljima.  Prisutnima se u ima Grada Bjelovara obratila zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel te rekla da je Grad Bjelovar 14. kolovoza 2015. godine drugu godinu za redom uspješno prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ na natječaj Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Tim projektom ostvareno je financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 1.502.513,10 kn, te iz proračuna Grada Bjelovara 132.544,08 kn za školsku godinu 2015./2016. To je neposredna potpora za 35 učenika s teškoćama koji pohađaju pet bjelovarskih osnovnih škola . Oni su dobili 32 pomoćnika u nastavi i 2 stručna komunikacijska posrednika u nastavi. Zamjenica Lidija Novosel je istaknula da je Bjelovar jedan od samo deset gradova koji su ostvarili tu potporu. Kako je prošle godine detektirano 44 učenika s teškoćama, u suradnji s Udrugom tjelesnih invalida Bjelovar preko Zavoda za zapošljavanje, omogućeno je zapošljavanje još 9 pomoćnika u nastavi. Veliki je to uspjeh što smo za ovu školsku godinu osigurali pomoćnike u nastavi za sve učenike s teškoćama u svih pet osnovnih škola u Bjelovaru, zaključila je zamjenica Novosel, te dodala: Očekujemo raspisivanje novog natječaja za sljedeću školsku godinu. Nadamo se da će se raspisati nešto ranije nego prošle godine, a Grad je ekipirao djelatnike koji od prve godine rade na projektu te, u kontaktu sa školama, pripremaju sve potrebno za prijavu na novi natječaj. Više o projektu „Sinergijom do uspješnije zajednice“ govorio je voditelj projekta Zdravko Pavec, viši stručni suradnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara čiju prezentaciju možete preuzeti pod dokumentima. Ljiljana Balažin
 

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar – jedan od partnera koji aktivno sudjeluje u provedbi projekta

20.10.2015 / saznaj više...
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, kao jedan od partnera, sudjelovala je i prenijela informacije o završnoj konferenciji projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ svom članstvu i svim zainteresiranima Više informacija možete pročitati : http://utib.hr/invalidi-dogadjaji/zavrsna_tiskovna_konferencija_projekta_sinergijom_do_uspjesnije_zajednice
 

Radionica namijenjena učenicima i pomoćnicima učenika s teškoćama

01.06.2015 / saznaj više...
Radionica namijenjena učenicima i pomoćnicima učenika s teškoćama Grad Bjelovar u srijedu 20. svibnja 2015.g. organizirao radionicu namijenjenu učenicima i pomoćnicima učenika s teškoćama, koji se ove godine u gradu Bjelovaru financiraju sredstvima Europskog socijalnog fonda, u sklopu projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Radionicu je moderirala Nikolina Posuda, radni terapeut iz partnerske Udruge tjelesnih invalida Bjelovar a pomoćnicima je tim za provedbu projekta tom prigodom podijelio publikaciju o Smjernicama za proces individualnog obrazovnog plana, koje je Grad Bjelovar dobio od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Podsjetimo, projekt Grada Bjelovara „Sinergijom do uspješnije zajednice“ koji je ostvario 100 % financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 858.430,63 kuna je jedan od samo 14 gradova koji europskim sredstvima financira pomoćnike učenicima s teškoćama. Tako se tijekom školske godine 2014./2015. osigurala neposredna potpora za 21 učenika s teškoćama koji pohađaju četiri osnovne škole (I., II., III. i V. OŠ) i omogućilo stvaranje 20 novih radnih mjesta za nezaposlene (pomoćnike učenicima s teškoćama). Također, projektom se sufinancira i dio plaće djelatnice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i dio režijskih troškova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Partneri na projektu, uz već spomenute četiri osnovne škole i Udrugu, su i Pučko otvoreno učilište Bjelovar te Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar. Osim fotografija sa radionice, možete pogledati i fotografije sa događanja na kojima su pomoćnici sudjelovali sa učenicima, poput Fašnika u II. i V. OŠ, izleta za Međunarodni dan željezničara i Zelenu čistku koju je organizirala V. OŠ.
 

Održana konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“

04.02.2015 / saznaj više...
Održana konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ U srijedu, 21. siječnja 2015. godine u Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru predstavljen je projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“ čiji je nositelj Grad Bjelovar. Grad Bjelovar već nekoliko godina sudjeluje u različitim oblicima pomoći i financiranja pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama te je tako početkom srpnja prošle godine prijavio projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“ na natječaj Europskog socijalnog fonda, a kojeg provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“ je ostvario 100 % financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 858.430,63 kuna.  Ovim projektom se u školskoj godini 2014./2015. osigurala neposredna potpora za 21 učenika s teškoćama koji pohađaju četiri osnovne škole (I., II., III. i V. OŠ) u gradu Bjelovaru i na taj način se doprinijelo podizanju i unapređenju kvalitete njihova života tijekom obrazovnog procesa. Projekt je ujedno omogućio i stvaranje 20 novih radnih mjesta za nezaposlene (pomoćnike učenicima s teškoćama), od kojih je njih četvero nastavilo raditi sa istim učenikom, četvero pomagača je prošle godine bilo na stručnom osposobljavanju u školi u kojoj su putem ovog projekta sada zaposleni, a dva pomagača su hrvatski branitelji. Također, projektom se sufinancira dio plaće djelatnice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i dio režijskih troškova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Partneri na projektu, uz već spomenute četiri osnovne škole i Udrugu, su i Pučko otvoreno učilište Bjelovar te Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar. Iako je u planiranje i izradu projekta bilo uključeno svih pet osnovnih škola kojima je Grad Bjelovar osnivač, Odlukom o financiranju projekta koju je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta donijelo 23. rujna 2014. godine, odobreno je korištenje pomoći za 21 učenika iz I., II., III. i V. OŠ od ukupno 40 prijavljenih učenika s teškoćama. Tako su pomoćnici financirani iz projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ započeli sa radom  6. listopada 2014. godine. Ovom prilikom gradonačelnik Antun Korušec je istaknuo kako je Grad Bjelovar jedan od 14 gradova u Republici Hrvatskoj koji je osigurao sredstva za rad pomoćnika putem Europskog socijalnog fonda (ESF) na ovom zahtjevnom natječaju. Načelnik sektora za potporu sustavu i programe Europske unije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, g. Darko Tot istaknuo je kako je Grad Bjelovar primjer uspješne suradnje unutar lokalne zajednice koji ne samo da je osigurao potporu iz ESF-a, već se i dodatno angažirao kako bi svi učenici s teškoćama dobili primjerenu pomoć tijekom obrazovanja. Tako Grad Bjelovar sa 12.800 kuna sufinancira projekt Udruge osoba oštećena sluha BBŽ koji je u studenom 2014. godine prošao na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta namijenjenom udrugama i osigurao još četiri pomoćnika u nastavi. U prosincu 2014. godine je osigurano još četiri pomoćnika putem mjere HZZ-a „Mladi za mlade“ za što Grad izdvaja 45.000 kuna, tj. 50 % sredstava za plaću pomoćnika do kraja školske godine 2014./2015. Zajednički zaključak svih partnera na projektu i sudionika konferencije je da se do sustavnog rješenja problematike obrazovanja učenika s teškoćama na razini Republike Hrvatske ovaj hvalevrijedan projekt treba nastaviti i naredne školske godine kako bi pomogli našim mladim sugrađanima koji polaze škole kojima je Grad Bjelovar osnivač.
 

Provedena edukacija

16.10.2014 / saznaj više...
Provedena edukacija Poslije selekcije pomoćnici su prošli program uvođenja u rad, tj. osposobljavanje koje je proveo partner Pučko otvoreno učilište, s ciljem usvajanja slijedećih kompetencija potrebnih za rad s učenicima s teškoćama: 1. Razlikovanje i primjena osnovnih principa odgoja i obrazovanja u inkluzivnim uvjetima 2. Provedba i pružanje podrške učenicima s teškoćama, u obrazovanju i razvoju socijalnih vještina 3. Osiguravanje inkluzivnog okruženja za učenike s teškoćama u suradnji s učiteljem/nastavnikom i stručnim timom škole 4. Komuniciranje na primjeren način s učenicima, učiteljima/nastavnicima, stručnim timom i roditeljima 5. Korištenje podrške stručnog tima Ovo osposobljavanje je sadržavalo prethodno navedene minimalne elemente, te su tijekom 25 sunčana sata polaznicima osigurani edukativni materijali koji ostaju u njihovom vlasništvu. Nakon osposobljavanja svi kandidati su uspješno položili pismeni dio ispita, za što su dobili i uvjerenje. Treba istaknuti da POU, uz mnogobrojne programe osposobljavanja, također provodi program Osposobljavanja za poslove pomoćnika/ice u radu s učenicima s teškoćama u razvoju, odobren 2012.g. od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, u trajanju od 218 sati, koje se upisuje u radnu knjižicu.
 

Selekcijski proces nezaposlenih osoba za pomoćnike učenicima s teškoćama

22.08.2014 / saznaj više...
Selekcijski proces nezaposlenih osoba za pomoćnike učenicima s teškoćama Pomoć pri selekciji nezaposlenih osoba za pomoćnike učenicima s teškoćama pružio je partner, Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Bjelovar, u suradnji sa svakom pojedinom osnovnom školom koja je objavila oglas za radno mjesto. Osnovni kriterij selekcije bio je da prijavitelj ima završenu najmanje srednju stručnu spremu i da protiv njega nije pokrenut kazneni postupak. Također, prednost su imali kandidati sa prijašnjim iskustvom u radu s djecom s teškoćama i volonterskim iskustvom, što se dokazivalo pismom preporuke. U skladu s planiranim rokovima ovog projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda, natječaji za radno mjesto pomoćnika su objavljeni 12. kolovoza 2014., a osim na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, natječaji su objavljeni i pojedinačno na stranicama svih pet škola kojima je grad Bjelovar osnivač, zaključno sa 22. kolovozom 2014. godine, do kada je ukupno pristiglo 1.055 prijava kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja. Zbog velikog interesa kandidata, koji su se javili za isto radno mjesto u više osnovnih škola, intervjui su provedeni u prostorijama Gradske uprave od 29. kolovoza 2014. do 4. rujna 2014., te su svi kandidati bili telefonski obavješteni o terminima održavanja intervjua. Kandidati koji su pristupili (njih 259), intervjuirani su za objavljena radna mjesta u svih pet osnovnih škola kojima je Grad Bjelovar osnivač. U skladu sa zahtjevima radnog mjesta i uvjetima rada, provedeni su intervjui na kojima je sudjelovalo tročlano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika pojedine škole, predstavnika Grada Bjelovara i predstavnice HZZ-a. Nakon intervjua, HZZ PU Bjelovar je izradio pisano izvješće stručnog tima o provedenom postupku profesionalne selekcije za radno mjesto pomoćnik/pomoćnica učenicima s teškoćama u učenju koji je obuhvatio dodatnu provjeru predane dokumentacije kandidata, te psihologijsku obradu kandidata s ciljem utvrđivanja sposobnosti, osobina ličnosti, radnih vrijednosti, interesa i motivacije. Iako je planirano da pomoćnici počnu sa radom s početkom školske godine 2014./2015., zbog odgode Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) pri donošenju Odluke o financiranju projekta, koja je inicijalno bila najavljena za 1.rujna 2014., a u konačnici je donesena 23. rujna 2014., odgođen je i početak rada pomoćnika. Dodatno, nakon tri molbe kojima je Grad tražio pojašnjenje razloga nezadovoljavanja uvjeta za dodjelu pomoćnika za 19 učenika (od ukupno prijavljenih 40 učenika s teškoćama), tim MZOS-a  je utvrdio da 19 odbijenih učenika ima Rješenje Ureda državne uprave u BBŽ-u u kojem imaju navedenu točku 3. Orijentacijske liste vrste i stupnja teškoća, što znači postojanje poremećaja govorno-glasovne komunikacije i specifičnih teškoća u učenju. Pojašnjeno je da je tim učenicima potreban pojačan individualni rad, te se smatra da ih njihove teškoće ne sprečavaju u samostalnom izvršavanju odgojno-obrazovnih aktivnosti. Sukladno navedenoj Odluci, nakon primitka izvješća i preporuka HZZ PU Bjelovar, ravnatelji osnovnih škola su izvršili konačan odabir pomagača, te je odabrano 20 kandidata (14 pomoćnika za rad u nižim razredima osnovne škole i 6 pomoćnika u višim razredima), za rad sa 21 učenikom s teškoćama u učenju. Pomoćnici financirani iz projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ su potpisali Ugovore o radu sa školom u kojoj se dodijeljeni učenik nalazi i počeli raditi 6. listopada 2014. Treba istaknuti i da je od 19 odbijenih učenika, tijekom studenog 2014. četiri učenika  dobilo pomagača uz pomoć Udruge osoba oštećena sluha BBŽ koja se uspješno prijavila na nacionalni natječaj MZOS-a namijenjen udrugama, za što će Grad Bjelovar izdvojiti 3.470 HRK, te je u prosincu 2014. putem mjere HZZ-a „Mladi za mlade“ osigurano još 4 pomoćnika za što Grad izdvaja 50 % sredstava za njihovu plaću do kraja školske godine 2014./2015.